Friday, June 3, 2011
MENJAMAH UDANG LIPAN.
5:26 PM | Diterbitkan Oleh
Hazman Hamzah @ Kagami Anenokoji
UDANG LIPAN
Yum...yum...yum...yum...yum, sodapnye. Ahak, sorry. Musti korang pikir macam-macam kalau tengok binatang nieh kan? Pada yang dah pernah mencuba, musti cakap sedap kan? Nieh aku nak cite pasal binatang nieh. Sejarah binatang nieh > Udang Lipan, udang mentadak atau udang ronggeng (bahasa Inggeris:Mantis shrimp) merupakan sejenis spesies udang yang diperdagangkan. Ia merupakan sejenis spesies udang laut.Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 sentimeters (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai.Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang. Ada rasa2 nak try x? haha. Jom, korang gi lah beli kat pasar. Musti ada, nak goreng ke, masak lomak ke, rebus mcm biasa ke ape...rasa macam ketam aje. Halal...hehe. Tu aje. Aku dah meleleh bile tgk ulang2 nieh. Nak gi membeli dan merebus udang lipan nieh. Bye. :D